Vuoden vihannes on kurpitsa

Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry nimeävät joka vuosi vuoden vihanneksen. Tänä vuonna vuoden vihannekseksi on valittu monipuolinen ja monimuotoinen kurpitsa. Valinnan tavoitteena on lisätä vuoden teemavihanneksen käyttöä ja viljelyä sekä tutustuttaa suomalaisia uusiin kasviksiin ja makuihin.
Kurpitsat eli Cucurbita-suvun kasvien ryhmä yllättää monipuolisuudellaan. Muodot, värit ja lajien runsaus ovat hämmästyttäviä ja kurpitsojen ruoanlaitto-ominaisuudet ovat vertaansa vailla. Kurpitsat jaetaan syötäviin talvi- ja kesälajikkeisiin sekä ei-syötäviin koristekurpitsoihin. Kesäkurpitsat käytetään kesällä keskenkasvuisina ja pehmeäkuorisina, muiden annetaan kasvaa täysikokoisiksi.
Kurpitsat eivät sisällä rasvaa ja hiilihydraattejakin niissä on erityisen vähän. Sen sijaan ne sisältävät kuituja ja runsaasti K-, A-, B- ja C-vitamiineja tai niiden esiasteita. Mineraaleista kaliumia niissä on suhteellisesti eniten, mikä on tärkeää monien elin- toimintojen ylläpitäjänä. Kurpitsojen viljely on kohtaisen helppoa myös parvekkeella tai terassilla. Kesäkurpitsaa ja muita kohtuullisen kokoisia lajikkeita voi kasvattaa parvekkeella. Valitse tilava ruukku ja laita pohjalle sorakerros. Täytä ruukku tuoreella mullalla ja kylvä pari siementä ruukkuun muutaman sentin syvyyteen. Kastele ja pidä istutus tasaisen kosteana. Huolehdi myös säännöllisestä lannoituksesta kanankakkarakeilla tai yleislannoitteella. Tue venyvät taimet kepeillä tai asettele säleikköön. Huolehdi pölytyksestä, jos parvekkeella ei pörrää hyönteisiä. Teksti: Annika Metso Lue koko juttu uusimmasta lehdestä!