Siirry sisältöön

Kolumnit

Uskotko, että Jumala on hyvä?

Moni etsii uuden vuoden alkaessa vinkkejä uuteen, menestyksekkääseen tulevaisuuteen. Minä toivon uudelle vuodelle Jumalan lempeyden ja laupeuden syvempää ymmärtämistä. Se nimittäin tekee sisimmässä remonttia ja uuden, kauniin keskellä eläessä tuumii, että juuri näin tämän pitikin olla, miksi kestinkin entistä niin kauan.

Pikkuhiljaa tapahtuvaa prosessia on edistänyt moni asia, mm. erään pastorin kertomus, jossa hän kuvaili keskusteluaan vammaisen lapsen vanhemman kanssa. Tämä vanhempi rakasti syvästi lastaan ja koki epäoikeudenmukaisena ja vääränä sen, että hänen lapsensa ei ollut terve. Hän puuskahti vihaavansa tätä tilannetta, tätä vammaa, tätä kohtaloa.

Mitä sinä vastaisit vanhemmalle, joka vihaa sitä vankilaa, joka sitoo hänen lastaan? Pastorin puhetta kuunnellessani muodostin mielessäni vastausta vanhemman tuskaan, en muista mitä, mutta jotain kulunutta se olisi ollut. Pastorilla oli lempeää viisautta: “Minä uskon, että Jumalakin vihaa tätä tilannetta”.

Kuullessani vastauksen jotain sisälläni romahti ja se oli hyvä. Siellä sortui omia vääristyneitä rakennelmia, jotka olin luonut ymmärtämään maailmaa, kuvaamaan Jumalaa, selittämään ihmiskohtaloita.

Kristinuskon opetuksissa Jumalan rakkaus, oikeudenmukaisuus, hyvyys ja huolenpito ovat olennainen osa ilosanomaa. Sitä on haasteellista sisäistää, jos omissa kokemuksissa päällimmäisenä ei ole rakkaus ja välittäminen, vaan jossa elämää varjostaa kipu, sairaus, vääryys, väkivalta.

Ajatus voi vääristyä ja siirrämme Jumalan elämään ihan toisessa maailmassa kuin me, positiivisten aja- tusten kukkakedoilla ja auringonpaisteessa, jossa ei täysin ymmärretä meidän maan päällä vaeltavien olotilaa. Silloin Jumala tuntuu etäisemmältä kuin avaruuden kaukaiset tähdet. Orpoina vaeltaessamme joudumme keksimään selityksiä sille, miksi Jumala sallii pahan.

Jos sinun on vaikea yhdistää rakastava Jumala ja elämäsi synkkyys, miltä sinusta kuulostaa se ajatus, että Jumala vihaa sitä kipua jossa elät, niitä vääryyksiä joita olet kokenut, sitä syntiä joka on sinua vahingoittanut? Että tämä ei ollut hänen alkuperäinen tarkoituksensa luomakunnan, sinun tai minun

elämän varalle? Mitä pitäisi tapahtua, jotta uskoisit hänen rakkautensa sinua kohtaan olevan isän hellää rakkautta, hänen toiveensa sinua kohtaan siunaus ja hänen ajatuksensa täynnä hyvää tahtoa?

Raamattua lukiessa on helppo uskoa, että Jumalan lähettämä Jeesus rakastaa ihmisiä. Hän teki hyvää. Hän huomioi naisia ja lapsia. Hän kosketti ja paransi sairaita. Hän keskusteli halveksituista etnisistä taustoista tulevien kanssa, hän söi syntisten ja prostituoitujen kanssa. Jeesus oli heikompien puolella. Hän saarnasi sorrettujen vapautumisesta ja varoitti tuomiopäivän saapuvan jokaisen kohdalle. Erityisesti hän haastoi vallan kahvassa olevat ja paljasti heidän itsekkäät pyrkimyksensä.

Jeesus rakastaa, entä Jumala? Jumala on oikeudenmukainen, ehkäpä hän on myös ankara ja tuomitseva. Jumala on pyhä, voiko häntä ihminen miellyttää? Jumala on kaikkivaltias, mutta välittääkö hän minusta? Jeesuksen opetuslapset kamppailivat samankaltaisten kysymysten äärellä. He pyysivät Jeesusta paljastamaan heille millainen Jumala oli. Kun Jeesus vastaa: “Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän.” (Joh. 14:8).

kuvittelen, että huoneeseen laskeutuu hiljaisuus, kun opetuslapset yrittävät ymmärtää hänen sanojaan. Ja mikä valtava vapaus sen sisäistämisestä seuraa.

Kun kärsit, muista miten Jeesus kohtasi surevat, pettyneet, hyljätyt, itkevät, kuolevat. Pysähdy Jeesuksen sanojen äärelle. Ne teot mitä hän tekee, ovat Isä Jumalan tekoja. Taivaallisen Isämme lempeys ja laupeus tuli Jeesuksessa lihaksi ihmisten keskuuteen. Kun Jeesus vapautti ihmisiä riivaajista, sairauksista, synnistä ja häpeästä, hän toteutti Jumalan tahtoa, toi maan päälle Jumalan Shalomia, täydellistä rauhaa, tasapainoa ja eheyttä. Hän rakastaa sinua. Hän rakastaa sinua. Hän rakastaa sinua.

Uskon, että kun annamme väärien ajatusrakennelmien romahtaa, syntyy tilaa vastaanottaa kaikki se hyvä ja kaunis, mitä Jumalalla on meitä kohtaan. Jumalan hyvän tahdon kokeminen omassa elämässä todeksi rakentaa tervettä pohjaa, jonka päällä voi elää lempeää arkea. Sitä harjoittelen tämän uuden vuoden alussa, sitä rukoilen myös sinun elämääsi. Suokoon hän menestyksen kättemme työlle.

Maria Turner

Kuva: Maria-Karelskaya