Jeesus elää!

Työhuoneessani kokoontuu joka toinen viikko Sunshine Hannah -niminen naisten lähetyspiiri. Piiri on toiminut kohta kolmen vuoden ajan. Se on osa kansainvälistä Toivoa naisille -rukousliikettä, joka on löytänyt tiensä myös tänne Christinan sivuille.

Piirimme rukoilee rukouskalenterin mukaisesti ja kerää varoja Intian Odishan alueella tehtävälle työlle. Jokaisessa kokoontumisessa lisäksi luemme ja keskustelemme Raamatun eri naisista. Kun taannoin käsittelimme Magdalan Mariaa, pohdimme yhdessä, miksi juuri hän sai kunnian ensimmäisenä kohdata ylösnousseen Jeesuksen. Ajatus naisesta näin merkittävän ja mullistavan tapahtuman todistajana oli käsittämätön ajanlaskun alun juutalaisessa kulttuurissa.

Jeesus ei toiminut ympäröivän kulttuurin asettamien normien tai yhteiskunnan odotusten mukaisesti. Hän osoitti opetuksellaan ja teoillaan naiselle paikan tasavertaisena miehen rinnalla. Hän myös julisti Jumalan valtakuntaa, jossa ei vallitse ihmismielen mukainen järjestys. Jumalalle heikot ja hauraat ovat vahvoja; hän nostaa köyhät ja kurjat kunniaan.

Markus kertoo evankeliumissaan siitä, kuinka Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja Salome kiiruhtavat sapatin jälkeisen aamun hämärässä Jeesuksen haudalle. Käytännölliset naiset pohtivat matkalla, miten saada suuri kivi vieritettyä haudan suulta, mutta haudalla heitä odottaa yllätys.

Jeesuksen vuoksi ei kiveä olisi tarvinnut haudan suulta vierittää. Hän olisi noussut kuolleista joka tapauksessa. Enkelit siirsivät kiven, jotta me yhdessä naisten kanssa voimme katsoa sisälle tyhjään hautaan. Katsoa ja nähdä, että kuolema on voitettu. Kuolemaa ei enää ole, on vain elämää, ylösnousemuselämää tässä ja nyt.

Jeesuksen ylösnousemus ei ole koettavissa koreiden pääsiäisliljoilla koristeltujen alttareiden äärellä. Ylösnousemuselämä alkaa siellä, missä kaikki rajat rikkova rakkaus murtautuu esiin.

 

Ensimmäisenä pääsiäisaamuna Jeesus kutsui Magdalan Mariaa nimeltä. Epätoivon kyyneleet vaihtuivat syvään iloon: Jeesus elää! Ylösnoussut Vapahtaja kutsuu meistä jokaista nimeltä. Kyynelten keskeltä mekin saamme kuulla rakkaan Jeesuksen äänen. Jeesus myös antaa meille saman tehtävän kuin Marialle kalliohaudalla: mene viemään sanaa minusta! Rakkauden ja armon ilosanoma kuuluu
Magdalan Marian lisäksi sinulle ja minulle ja myös Odishan alueen alistetulle, kurjuudessa ja köyhyydessä elävälle monilapsisen perheen äidille.

Jeesus kuoli ja nousi kuolleista, jotta me kaikki siskot saisimme Elämän!

Siunaavin terveisin Floridasta Mia Hagman

Christina-lehti 2/2019