Uusi alku

Kun Mira Niemen aviomies kuoli neljä vuotta sitten, Miran elämä muuttui kerta heitolla. Mira ajatteli olevansa lopun ikänsä ilman puolisoa. Onneksi toisin kävi, ja kävi hyvin äkkiä.

En arvannut, että minun varalleni on vielä jotakin näin kaunista ja hyvää. Pieni tytär ja upea vaimo, sanoo Miran nykyinen aviomies Kari O.Niemi kyyneleet silmissään ja pieni Matilda-tytär sylissään.

Nuori omaishoitaja

Kun Miran ensimmäinen aviomies sairastui harvinaiseen syöpään, Mira toimi yrittäjänä. Tilanne kuitenkin kehittyi siihen suuntaan, että edessä oli pian päätös omaishoitajuudesta. –Olisi pitänyt jo aiemmin jäädä hoitamaan häntä. Sairaus eteni niin nopeasti, että ehdin olla omaishoitajana vain puoli vuotta, Mira kertoo.

Erityisen vaikeaa oli kertoa asiasta kolmelle lapsellemme. Alkuun olin toiveikas, että mieheni paranee, vaikka ennuste oli huono. Loppuaikana kuljimme sairaalan ja kodin väliä, mutta hän kuoli kuitenkin kotonamme. Suurien kipujensa vuoksi hän sain terminaalinukutuksen juuri ennen kuolemaansa. Minun lisäkseni lapset saivat hyvästellä isänsä. Se oli meille kaikille vaikeaa.

Koen, että oma suruprosessini eteni vauhdilla, koska menin tieten tahtoen surua ja tuskaa päin. Kävin paljon haudalla, vaikka se teki todella kipeää. Sain erinomaista tukea leskien Facebook-ryhmästä ja kävin terapiassakin, mutta erityisesti vertaistuki oli merkittävää. En kokenut missään vaiheessa niin suurta epätoivoa, että olisin halunnut oman elämäni loppuvan. Lapseni tarvitsivat äitiään ja halusin olla heille läsnä. He pitivät arjessa kiinni. En osaa sanoa, miten pohjalle olisin mennyt, jos minulla ei olisi lapsia, Mira miettii.

Loppumetreilläänkin mies ajatteli Miran parasta, ja sanoi, että tämän olisi hyvä mennä naimisiin uudestaan. Mira oli miehensä ajatuksesta häkeltynyt, ja pohti, ettei enää koskaan rakastuisi. –Ennen kuolemaansa mieheni kirjoitti minulle listan asioista, jotka minun tulisi ottaa huomioon hänen kuolemansa jälkeen. Lista auttoi käytännön järjestelyissä.

Pieni maistiainen kesän tulevasta Christinasta!

Tilaa Christina-lehti ja pääset nautiskelemaan Christinan suurnumerosta.

Kuva: Sanni Tunturipuro

Teksti: Outi Mähönen